Mallas sal (Stadsbiblioteket), lördag 31 augusti
11.30-12.15 Andlighet och verklighetens gyttja
Medverkande: Lina Wolff, Anders Wejryd.
Läs mer
Människans behov av andlighet – dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja – är temat för Lina Wolffs nya roman Köttets tid. Romanen handlar om en svensk författarinna som åker till Madrid för att vila ut och få inspiration till sin nästa bok. Det blir upptakten till ett möte mellan författarinnan och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar författarinnan att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens. Möt Lina Wolff i ett samtal med Anders Wejryd.
13.30-14.15 Gå förlorad
Medverkande: Agnes Lidbeck, Dan-Erik Sahlberg.
Läs mer
År 2017 slog Agnes Lidbeck igenom hos både kritikerna och läsarna med debutromanen Finna sig. Nu är hon aktuell med den sista delen av en löst sammanhållen trilogi som också innefattar romanen Förlåten. Hennes nya roman Gå förlorad har kallats en ”existentiell skräckroman” och kan läsas som en studie i synder som vrede, avundsjuka och högmod, som ett tragiskt porträtt av en manlig livslögnare. Under loppet av tjugo år får vi följa Anders: make, pappa och son. Ett äktenskap som utvecklas, en dotter som växer upp, en mor som åldras. I mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden. Möt Agnes Lidbeck i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen. Ett samtal om livets små sanningar och stora lögner, om avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli, om sprängkraften i våra känslomässiga reaktioner och om ensamheten som den största skräcken eller kanske den största lockelsen.
15.00-16.00 Den första kvinnan
Medverkande: Lotta Lundberg, Caroline Krook.
Läs mer
Den politiskt explosiva samtiden står i centrum för Lotta Lundbergs nya roman. Den första kvinnan handlar om journalisten Sara Lander, en gång en av de första kvinnorna som fick gå Försvarets tolkskola där hon pluggade ryska. Senare i livet har hon blivit kontroversiell utrikeskorrespondent i Berlin där hennes kritik mot Sverige väcker ryssarnas intresse. Romanen dyker rätt ner i ett Europa präglat av splittring, nationalism och informationskampanjer. I Sara Lander har Lotta Lundberg skapat ett inträngande porträtt av en kvinna som avskydde förenklingar, men också drogs till äran och berömmelsen. För att förstå historiens gång, och sin egen roll i den, krävs självrannsakan och mod. Men hur tar man ansvar för det man gjort? Möt Lotta Lundberg i ett samtal med Caroline Krook.