Programmet klart för Existentiell Litteraturfestival 2021

Idag 14 juni presenteras programmet för Existentiell litteraturfestival, en festival som arrangeras av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan med Stadsbiblioteket i Uppsala. Årets festival präglas av vår tids stora livsfrågor och medverkar gör bland andra Lydia Sandgren, John Ajvide Lindqvist, Tomas Bannerhed och ärkebiskop Antje Jackelén.

– Pandemin gjorde att festivalen fick ställas in 2020, men allt pekar nu på att vi ska kunna genomföra den på ett ansvarsfullt sätt med publik i slutet av augusti. Det känns oerhört roligt och nästan lite högtidligt att återigen få mötas till viktiga samtal om litteratur och samtidens stora frågor – inte bara bakom en skärm utan tillsamman i samma rum, säger Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen och en av festivalens projektledare.

– Vi hoppas att detta ska bli en litteraturfestival med kvalitet, djup och relevans – både för publiken och de medverkande. Tillsammans med aktuella författare i tio olika samtal vill vi lyfta de eviga frågorna – de om döden, livet och meningen med alltihopa. Vi tror att intresset för detta är lika stort som förra gången vi arrangerade Existentiell litteraturfestival, säger Kristin Windolf, domkyrkokomminister och projektledare för festivalen.

Existentiell litteraturfestival arrangeras av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan med Stadsbiblioteket i Uppsala. Den första festivalen hölls i augusti 2019.
Biljetter släpps den 7 juli givet att restriktionerna för publika evenemang så tillåter.

Programmet i korthet lördag 28 augusti
10.15 -11.00 Vad är en värld utan vänlighet Samtal med John Ajvide Lindqvist och Kristin Windolf.
Uppsala domkyrka

10.15 – 11.00 Slå rot i förvandlingen Alva Dahl i samtal med Caroline Krook
Missionskyrkan, scen 1,

11.30 – 12.15 Demokratins skymning
Elisabeth Åsbrink och Ola Larsmo i samtal med Alf Linderman
Uppsala domkyrka

11.30 – 12.15 Ararat – om att stranda och hämnas för den man är Jonas Brun och Camilla von Below i samtal med Kerstin Dillmar.
Missionskyrkan, scen 1

11.30 – 12.15 ”Att se på skapelsen är som att se Gud på ryggen– naturen som existentiell resurs David Thurfjell och Tomas Bannerhed i samtal med Dan-Erik Sahlberg
Missionskyrkan, scen 2

13.30 – 14.15 Gud, makt, språk och motstånd Ärkebiskop Antje Jackelén möter Anita Goldman
Uppsala domkyrka

13.30 – 14.15 Jord och gudar Maria Küchen i samtal med Dan-Erik Sahlberg
Missionskyrkan, scen 1

 13.30 – 14.15 Skrivandet som försonande kraft Elisabeth Åsbrink i samtal med Kristin Windolf
Missionskyrkan, scen 2

15.00 – 16.00 Författarmöte Lydia Sandgren och Agneta Pleijel Samtalsledare Lotta Lundberg
Uppsala domkyrka

15.00 – 16.00 Dikt och ande – andlighetens återkomst i den unga litteraturen? Josefin de Gregorio, Wera von Essen och Alva Dahl i samtal med Patrik Hagman
Missionskyrkan, scen 2

 16.30 På spaning efter själen Livepodd med Kerstin Dillmar, Mikael Kurkiala, Karin Hedwall, Harry Moilanen och Camilla von Below.
Uppsala domkyrka