Missionskyrkan scen 1 lördag 28 augusti
10.15-11.00 Slå rot i förvandlingen
Medverkande: Alva Dahl i samtal med Caroline Krook
Läs mer
Författaren, översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist (1918–2016) gjorde sig ett namn i offentligheten dels som översättare av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt – ett arbete som tog henne mer än trettio år – och dels som essäist och debattör i kyrkliga frågor. Hon upptogs i den katolska kyrkan 1939, satte tidigt upp stränga principer för tänkandet och livsföringen och förstod att det mest avgörande var att lära sig bejaka tillvarons paradoxer: ”Att gå in i motsägelsen, att vila i spänningspunkten, att slå rot i förvandlingen”, som hon skrev i betraktelsesamlingen Steg på vägen (1983). Möt författaren och översättaren Alva Dahl som nyligen utkommit med biografin Slå rot i förvandlingen där hon följer de litterära, teologiska och livspraktiska trådarna i Gunnel Vallqvists liv och tecknar ett porträtt som breddar bilden av det svenska nittonhundratalets kulturliv. Alva Dahl samtalar med biskop emerita Caroline Krook.
11.30-12.15 Ararat – om att stranda och hämnas för den man är
Medverkande: Jonas Brun och Camilla von Below i samtal med Kerstin Dillmar
Läs mer
Ararat, som utkom 1990, har beskrivits som den kanske mest brutala och sorgefyllda amerikanska diktsamling som publicerats det senaste halvseklet. Författaren Louise Glück (f.1934), som tilldelades nobelpriset i litteratur 2020, skriver både ömsint och hänsynslöst självbekännande avklädda och nästan vilda dikter om en död syster, en mor som är oförmögen att visa känslor, en bortgången fars närvarande frånvändhet och hur känslorna inför de barn man fått inte motsvarar det som förväntas. Kerstin Dillmar möter poeten och psykologen Jonas Brun som översatt flertalet dikter av Louise Glück i ett samtal med psykologen och författaren Camilla von Below.
13.30-14.15 Jord och Gudar
Medverkande: Maria Küchen i samtal med Dan-Erik Sahlberg
Läs mer
En fredagseftermiddag när Maria Küchen kommer hem har rörmontörer grävt en djup grop utanför hennes ytterdörr. I gropen upptäcks ett skelett. Det visar sig att man har råkat hitta en tusen år gammal grav. När arkeologen går för dagen täcks graven med en presenning. Maria kan inte sluta tänka på den döda. I hennes fantasi stiger fiktiva gestalter ur det förflutna fram: den välmående borgarhustrun Sigrid, den fattige munken Mikael och slutligen även människan från medeltidens början vars kvarlevor faktiskt ligger blottade i den öppna graven utanför hennes hem. Efter att i essäböckerna Att flyga och Rymdens alfabet tagit sig an flygandet respektive rymdfarten, vänder sig nu Maria Küchen nedåt och avsöker jorden – myllan – ur både ett existentiellt och biologiskt perspektiv. I allt snabbare takt undergräver vi förutsättningarna för vår egen existens. Klimat och odlingsmarker är akut hotade. Hennes nya bok Jord och gudar är en slags meditation över det förflutna men också en reflektion om vår framtid och planetens ekologiska kris. Möt Maria Küchen i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg.