Missionskyrkan scen 2 lördag 6 september

10.15-11.00 Naturen och samerna, litteraturen och försoningen

Medverkande: Petra Carlsson Redell och Linnéa Axelsson i samtal med Helle Klein 

Möt två författare som undersöker aktuella frågor kring plats, natur och identitet, historia, minne och försoning. Hösten 2024 kom Linnea Axelsson ut med sin fjärde skönlitterära bok, diktsamlingen Sjaunja efter att ha prisats internationellt för sin andra bok, Aednan. Sjaunja är både en vidsträckt myrmark och ett samiskt efternamn. Här framträder människan i naturens cykler. Tre bleknande, samiska gudinnor, en familj och en sjungande havssnäcka samlas i landskapet. Finns det en plats där samisk och majoritetssvensk kultur kan mötas? Den frågan ställer sig Petra Carlsson Redell i sin senaste bok Marken, andligheten. Boken är en personligt rannsakande berättelse om identitet, andlighet och kolonialism, människans förhållningssätt till naturen och att hitta sin egen plats i världen.

Möt Linnea Axelsson och Petra Carlsson Redell i ett samtal med Helle Klein. 

11.30-12.15 Poesin som sanningssägare och läkande kraft

Medverkande: Sorin Masifi i samtal med Anders Claesson
Sorin Masifi är en av de mest uppmärksammade, nya poetrösterna i Sverige. Hon debuterade 2022 med diktsamlingen Staten Systrarna Dikten och nominerades till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sverige Radios lyrikpris. Våren 2025 kom hennes nya poesisamling Skadad Skapad Åter, som handlar om att först förlora en familjemedlem och sedan anklagas för hennes död. Vad gör det med en människa som utsätts för något sådant? Hennes poesi på melodisk blankvers kretsar kring teman som förlust och sorgearbete, exil, kolonialism och motstånd, med en önskan att undersöka relationen mellan stat, människa och språk och en stark tro på poesins kraft.

Sorin Masifi samtalar med Anders Claesson.

13.30-14.15 Tillstånd: Vilse

Medverkande: Helena von Zweibergk och Cilla Ramnek
Idag lever vi i en kultur där vi sysselsätter oss med att betrakta den egna ytan och skapar historier om oss själva på sociala medier. Det är en jakt efter oklara belöningar. I boken Det nya gamla blickar författarna Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek i en brevväxling både bakåt och framåt i sina egna liv och ställer frågan om vad som händer i oss när vi, trots allt motstånd, blir äldre. Inuti må vi vara de samma, men utanpå – vem är det i spegeln? Boken handlar om att hantera smärtpunkter och samtidigt fundera över vad i hela världen man ska ha på sig för kläder.
Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek samtalar med Kristin Windolf om yta och djup och om känslan av att vara helt vilse – och samtidigt tillfreds.

15.00 – 15.45 Jag är persefone i repris

Medverkande: Aya Kanbar och Kerstin Dillmar
Poeten Aya Kanbar debuterade 2021 med diktsamlingen Hyperverklighet, ett samtidsdokument i fem akter som beskrivs som en text som både viskar och vrålar om ensamhet, gemenskap, kärlek, desorientering och brist. Hyperverklighet nominerades till Sveriges Radios lyrikpris, Borås Tidnings debutantpris samt Katapultpriset. 2023 utkom diktsamlingen Aftongata där kärlek och förtvivlan blandas i virvlar och där allt kan ändras och förvandlas. Möt poeten Aya Kanbar i ett samtal med Kerstin Dillmar om illusion och verklighet, illojala bokslut, skönheten i det vanliga, dödens ständiga närhet och att växa inåt.