John Ajvide Lindqvist har sedan romanen Låt den rätta komma in med rätta kan kallats Sveriges obestridlige skräckmästare. Med böcker som Hanteringen av odöda, Människohamn, Lilla stjärna, Himmelstrand och Rörelsen har han en stor och hängiven läsekrets, inte bara i Sverige utan också i många andra länder där hans böcker ges ut. Han har förärats flera litterära priser, bland annat från Svenska Akademien och nominerats till Augustpriset. Efter trilogin Platserna som avslutades med X – den sista platsen 2017 kommer John Ajvide Lindqvist nu med en ny bok. Vänligheten är en svensk samtidsroman som spänner över 30 års tid och stora händelser i Sverige och världen – allt gestaltat i mikroformat i Norrtälje. Här finns Anna och Siw, Marco och Maria, och förstås Johan och Max – sex lika vanliga som udda människor, som alla växer upp i Norrtäljetrakten. Men trots deras olikheter länkas de alla samman när en gul container dumpas i Norrtäljes hamn en sensommardag. Och snart står det klart att dess innehåll kommer att förändra det som alla tagit för givet. Möt författaren och människan John Ajvide Lindqvist i ett samtal med Kristin Windolf. Ett samtal om bakgrund och litterära förebilder, existentiell ångest, den underskattade vänligheten och vad som finns av ljus och mörker under den tunna fernissan av det vi kallar civilisation.
11.30-12.15 Orkar vi med demokratin?
Medverkande: Elisabeth Åsbrink och Ola Larsmo i samtal med Alf Linderman.
I en av förra årets mest omdiskuterade böcker Demokratins skymning (2020), ställer den amerikanska författaren och journalisten Anne Applebaum frågan: Vad får människor som en gång var anhängare av den liberala demokratin att idag bli hantlangare åt auktoritära krafter? Hennes bok handlar främst om den antidemokratiska utvecklingen som det senaste decenniet har präglat länder som Ungern och Polen. Men samma tendenser kan vi också se i Sverige, menar en del. Varför finns en lockelse i det auktoritära, i att slippa komplexiteten och den ”störande” mångfalden i demokratin? Vilken roll spelar den nya informationsteknologin som överöser oss med ”information”, fake news och konspirationsteorier? Har de som kallar sig intellektuella i samhället ett särskilt ansvar? Har demokratin som vi känner den misslyckats, och vad krävs i så fall för att blåsa liv i den igen? Om detta samtalar Elisabeth Åsbrink och Ola Larsmo. Moderator är Alf Linderman.
13.30-14.15 Gud makt och motstånd – Ärkebiskopen möter Anita Goldman
Anita Goldman är en författare som initierat och med ett ”inifrån-perspektiv” inkluderar en religiös erfarenhet i sitt skrivande och i sina texter. Förutom att beskriva världen bjuder hon också in sina läsare att försöka förändra den. Ärkebiskop Antje Jackelén är engagerad i frågor som rör såväl trons ”insida” som ”utsida” och har återkommande skrivit om vikten av att vi som samhällsmedborgare odlar våra andliga och religiösa rötter. Möt dem i ett samtal om Gud, makt, språk och motstånd, om drivkrafter och inspirationskällor och om mystiken som en källa till utveckling och förändring snarare än världsfrånvändhet.
15.00-16.00 Författarmöte Lydia Sandgren, Agneta Pleijel och Lotta Lundberg
Agneta Pleijel har sedan debuten 1986 i roman efter roman kommit att skildra människolivets samlade våndor och njutningar. Debutanten Lydia Sandgren gav förra året ut romanen Samlade verk, för vilken hon fick Augustpriset. Två kvinnor från två generationer och på samma gång högst aktuella och verksamma i vår samtid. En är debutant, den andra en erfaren författare. Med två olika kynnen kan man ana likande sätt att ta sig an, och med sitt skrivande bearbeta, samtiden med klara referenser till sin generations konstliv och den intellektuella världen. Möt författarna Agneta Pleijel och Lydia Sandgren i ett samtal om skrivandets och författandes villkor. Samtalet leds av författaren Lotta Lundberg.
16.30 ”På spaning efter själen” – livepod och musik