Rymdens gåtfullhet tycks inte släppa sitt grepp om oss och utmanar ständigt nya generationer till både vetenskapliga landvinningar och existentiell reflektion. Nyligen hade filmen Aniara, som bygger på Harry Martinsons episka dikt från 1956, premiär. Nu kommer också Isaak Asimovs episka science-fictionberättelse Stiftelsetrilogin (1942-1949) i en svensk nyutgåva och i år är det 50 år sedan den första månlandningen. I boken Rymdens alfabet har författaren Maria Küchen förvandlat sin passion för rymden till en utforskande bok full av kärlek och mystik. Sedan hon som åttaåring såg de suddiga svartvita tv-bilderna av månlandningen hemma i vardagsrummet i Uppsala, har hon fascinerats av rymdfartens och astronomins olika gåtor. Möt Maria Küchen i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen. Ett samtal om astronauter, rymdbaser och månlandningar, om högteknologi på gott och ont och varför det är så lockande att skriva om rymden – också ur ett filosofiskt och existentiellt perspektiv.
11.30-12.15 När själen går i exil
Medverkande: Joel Halldorf, Mikael Kurkiala, Antje Jackelén. Moderator: Alf Linderman.
De existentiella frågorna har länge haft en undanträngd plats i den svenska moderniteten. Samtidigt har frågor kring religion och politik blivit alltmer framträdande i dagens kultur- och samhällsdebatt. Hur hänger det ihop? I två aktuella böcker diskuteras vårt samtida förhållande till tro, andlighet och religion. I kölvattnet av Joel Halldorfs bok Gud: Återkomsten har en debatt om religion och liberalism följt. I sin nya bok När själen går i exil: Modernitet, teknologi och avsaknaden av det heliga tecknar Mikael Kurkiala konturerna kring samtidens inre landskap, av de underströmmar som på djupet påverkar oss alla. Vilka existentiella utmaningar ställer oss moderniteten inför? På vilket sätt tillfredsställer vi idag våra andliga eller existentiella behov? Behövs den organiserade religionen, och hur ska den i så fall se ut? I boken Samlas kring hoppet formulerar sig ärkebiskop Antje Jackelén kring kyrkans uppgift och trons plats i samhället och i det offentliga samtalet.
13.30-14.15 Vad ska vi ha fiktionen till
Agneta Pleijel har tyvärr fått förhinder att medverka vid årets festival. De samtal som hon skulle ha medverkat i kommer ändå att genomföras som planerat. I samtalet Vad ska vi ha fiktionen till? samtalar Per Svensson med Lotta Lundberg och Ola Larsmo.
Idealet ”det ska vara som på riktigt” får allt större betydelse inom fiktionen. Det har länge varit en trend inom litteraturen, med bekännelseböcker och självbiografiska romaner. Skönlitteraturen formar vår bild av det förflutna och bidrar med nya perspektiv på vår samtid. Men hur ser förhållandet ut mellan historia och fiktion? Vad händer när fiktion möter fakta? Och hur hanterar man som skönlitterär författare frågorna och fakta och fiktion i en tid som alltmer präglas av fake news och populistisk propaganda? Vem tar ansvar för sanningen?
15.00-16.00 Att gestalta möjliga världar
Agneta Pleijel har tyvärr fått förhinder att medverka vid årets festival. De samtal som hon skulle ha medverkat i kommer ändå att genomföras som planerat. I samtalet ”Att gestalta möjliga världar” sker samtalet mellan Kristin Windolf med Ylva Eggehorn.
Vi lever i en tid där många känner ett desperat behov av att känna hopp och att nå försoning med det som är. Agneta Pleijel har i sina senaste romaner beskrivit hur hon som ung växer upp och blir kvinna genom kamp och relationskriser, med en återkommande känsla av skam. Samtidigt gestaltas också en hoppfullhet och livsvilja. Ylva Eggehorn har skrivit många och välkända texter som inte väjer för det sårbara och vilsna hos människan. I det stora materialet psalmtexter återfinns ändå ”ett hopp som aldrig ska gå över trots alla ärr av bitterhet och sorg”. På vilket sätt kan den fiktiva berättelsen gestalta detta utan att väja för de smärtsamma mänskliga livsvillkoren? Ett samtal om romankonstens och poesins möjligheter och gränser att gestalta möjliga världar där läsaren känner igen sig både i kampen och i möjligheten till försoning.